Vulkon uit sociale bevlogenheid in zee gegaan met SWB
Anita Kollen en Nick van Vulpen runnen het Enschedese bedrijf Lekker Thuis Oud Worden (LTOW). LTOW is specialist in veilig en comfortabel wonen en richt zich met name op oudere mensen op de particuliere markt. LTOW levert en installeert allerlei producten variërend van een anti-slipvloer in de badkamer tot het plaatsen van een video-intercom. “Zo’n drie jaar geleden kregen we echter een vraag van een oudere dame”, vertelt Anita, “en haar vraag heeft heel wat in gang gezet.”
Het onstaan van Vulkon
“Bestaat er zoiets als een kookbeveiliger?” luidde de vraag van die mevrouw. Haar dementerende echtgenoot hield namelijk nog zo van koken, maar hij werd zo vergeetachtig. En ze wilde natuurlijk geen brand in de keuken. Anita en Nick hebben toen de markt afgezocht, maar een kookbeveiliger was nergens te vinden. Anita geeft aan dat Nick toen zelf zo’n kookbeveiliger heeft ontwikkeld. Vervolgens heeft hij het prototype aan de brandweer gedemonstreerd. De brandweer reageerde positief en het product werd verder ontwikkeld. Samen hebben ze het bedrijf Vulkon opgericht dat zich toespitst op de zakelijke markt. Vulkon levert inmiddels kookbeveiligers, zowel voor gas, elektrisch en keramisch koken, aan grote zorginstellingen, met name in het westen van het land.
De werking van de kookbeveiliger
“We hebben het patent op dit product”, zegt Anita trots “en we hebben ook de belangrijke CE-verklaring. Dat betekent dat het superveilig is.” De kookbeveiliger bestaat uit een draadloze rookmelder en een schakelkast. Bij rookontwikkeling geeft de rookmelder alarmtonen af, maar het zendt ook een stil signaal naar de schakelkast. Deze sluit direct het gas af of het onderbreekt de stroomtoevoer bij elektrisch koken. Alles gebeurt in luttele seconden. Het proces gaat zo snel dat reguliere rookmelders niet eens afgaan. Dat scheelt vele valse alarmmeldingen richting brandweer en dat bespaart veel geld. Geen wonder dat er brandweerlieden zijn die Vulkon op Twitter volgen.
De rol van SWB bij de kookbeveiliger
SWB is betrokken bij de bouw van de schakelkasten, want SWB koopt de kabels in en maakt de bedrading klaar. De afdeling ELMO voert die werkzaamheden uit in Hengelo. Bij Vulkon in Enschede kunnen ze dan direct assembleren en afmonteren met gebruik van deze voorbewerkte kabels.
Anita en Nick zijn ook sociale ondernemers. Zo hebben ze ondertussen een Wajong-er in dienst genomen. “De rode draad in mijn cv zijn kwetsbare groepen”, zegt Anita. Ze is sociaal bevlogen en uit die gedachte is Vulkon in zee gegaan met SWB. “Nick en ik zijn hier echt niet mee begonnen om rijk te worden. We wilden gewoon niet meer tot elf uur ’s avonds voor ons werk achter de laptop zitten.”
Ouderen enthousiast over de beveiliger
Anita geeft aan dat het in haar werk aankomt op goed luisteren. “Mensen moeten een goed gevoel hebben over ons bezoek en onze offerte”, vertelt ze “dan zwaaien ze ons soms uit!”
Bij een project van een woningcorporatie in Den Haag is men met de bejaarde bewoners om tafel gaan zitten. De vraag die werd voorgelegd was ‘Kunt u tien dingen noemen waar u mee te maken hebt of denkt te krijgen qua wonen?’ Het thema onveilig koken is uiteindelijk hoog op die lijst geëindigd.
Inmiddels heeft Vulkon bij deze corporatie al een aantal kookbeveiligers geplaatst en Anita geeft aan dat de oudere bewoners heel enthousiast zijn. Ze benadrukt dat een kookbeveiliger niet alleen iemands leven redt. Een brand is namelijk altijd een traumatische ervaring. Mensen raken soms alles kwijt. Hun dierbare spullen en foto’s. “Gewoon een heel leven weg”, vat Anita samen. Ze geeft aan dat ze zich soms even in de arm moet knijpen. Dat hún Vulkon zo veel leed kan besparen. “Het lijkt een soort sprookje waar we in zitten”, zegt ze “en als Vulkon het drukker krijgt, zal SWB snel volgen”, besluit ze lachend.
Partners:
SWBInteressant artikel? Deel het!