Top 3 oorzaken voor woningbrand
Ieder jaar vinden er in Nederland alleen al zo’n gemiddeld 100.000 woningbranden plaats. In veel van deze gevallen zorgt de woningbrand voor fatale gevolgen. In deze blogpost nemen we je mee in wat de meest voorkomende brandoorzaken zijn bij jou thuis én hoe je jezelf en jouw gezin beter kan beschermen tegen woningbranden.
De grootste veroorzakers van woningbrand
- Keukenbrand – Meer dan 20% van de woningbranden ontstaat in de keuken! Dit is te wijten aan een vlam in de pan of bepaalde materialen die tegen een hittebron vallen.
- De schoorsteen – Wist je dat 1 op de 5 branden ontstaat door het gebruik van een schoorsteen? De grootste oorzaak hiervan is het gebruiken van verkeerd brandhout en het niet regelmatig vegen van de schoorsteen.
- Woon- of slaapkamer – De branden die in de woon- of slaapkamer ontstaan, gebeuren regelmatig door gebruik van brandende kaarsen en elektrische apparaten.
Wat te doen bij woningbrand?
Houd altijd rekening met de volgende aspecten:
- Heb je een brandblusser? Blus dan altijd met de windrichting mee.
- Waarschuw alle aanwezigen in de woning.
- Blus een brandende muur altijd van onder naar boven en niet andersom.
- Is de brand zelf niet meer te blussen? Bel dan 112.
- Gebruik eventueel een blusdeken. Deze zijn bij uitstek geschikt voor het blussen van een brandje ter grootte van ongeveer een voetbal of voor het doven van vlammen als de kleding van een persoon vlam heeft gevat.
De gevaren van rook
Je realiseert je het misschien niet, maar de rook die ontstaat bij een woningbrand is minstens zo gevaarlijk als de brand zelf. Alle rook is giftig en hierdoor kunnen ademhalingsproblemen ontstaan. Rook kan zelfs leiden tot verstikking. Blijf daarom altijd zo ver mogelijk van de rook vandaan en verlaat de woning indien dit binnenshuis niet meer mogelijk is.
Hoe voorkom je een woningbrand?
Voorkomen is beter dan genezen! Daarom hebben we voor jou enkele tips op een rijtje gezet om woningbrand zo veel mogelijk te voorkomen:
- Blijf thuis tijdens het koken of zet het vuur op de laagste stand.
- Gebruik een kookbeveiliger voor extra veiligheid tijdens én na het koken.
- Heb je een openhaard thuis? Zorg er dan voor dat je minimaal één keer per jaar de schoonsteen laag laat vegen.
- Gebruik je veel opladers op diverse plekken? Trek ze dan na gebruik altijd uit het stopcontact.
- Na iedere droogbeurt raden we je aan om het stof uit de filter te halen.
- Laat een strijkijzer niet onbeheerd achter.
- Plaats kaarsen altijd ver van brandbaar materiaal zoals dekens en gordijnen.
Nooit meer vlam in de pan, dat kan vanaf nu!
Veilig koken, dat moet toch kunnen? Daarom heeft Vulkon de kookbeveiliger ontwikkeld die zowel elektriciteit als gastoevoer afsluit bij het ontstaan van rook. Een alarmsignaal gaat af en de warmtebron onder uw pan, stopt direct. Beleef zelf veilig kookplezier tot op hoge leeftijd met de “Vulkon” kookbeveiliger en voorkom de nr. 1 oorzaak van keukenbrand.
Interessant artikel? Deel het!